lauantai 16. syyskuuta 2006

Suunnittelua

Kunnon nukkekodin rakentaminen oli ollut haaveissani jo ainakin neljä vuotta. Edellinen yritys oli jäänyt niin vaiheeseen, että olin alkanut inhota koko tekelettä. Nyt kun näytti siltä, että kerrankin mahtuisin kansalaisopiston puutyökurssille, voisi olla hyvä aika polkaista projekti tosissaan käyntiin.

Pienet kansalaiset tarvitsivat nimittäin kodin. Ja vartalot....


Talon rakentamiseen vaaditaan kunnon rakennuspiirustukset, joita istahdin ulos auringonpaisteeseen luonnostelemaan. Olisi oltava kokoa ja näköä. Rakennus ja sen sisustus tulisivat tottakai noudattelemaan entisten aikojen henkeä, vaikka kyseessä olikin nykyaikainen koti.


Talon kivijalkaan suunnittelin kellarin, jonka vaikutteet sain Naantalin Muumitalon hillokellarista. Sinne on käynti ulkoa sekä keittiön lattiasta. Kivijalassa, katutasossa sijaitsee myös Kreivitär X:n putiikki. Siellä myydään ihastuttavia Kreivittären ompelemia asuja, sekä kaikenlaista pientä ja söpöä tilpehööriä - pitsejä ja nyörejä ja sen semmoista. Kreivitär pitää puotia harrastuksenaan, ompelee silloin kun viitsii ja huvittaa. Ompelutiloihin pääsee putiikin takaovesta. Tiskin takana työskentelee myyjänä herttainen Herra Y, jotta Kreivittärellä olisi yllin kyllin vapaata aikaa nauttia ihanasta kodistaan.

Kreivi X tekee ahkerasti työtä jossain missä lie ja tuo kotiin rahaa ja rakkautta, pitäen Kreivittären leivänsyrjässä ja talon lämpöisenä.

Ensimmäisessä asuinkerroksessa sijaitsevat keittiö puuhelloineen, kylpyhuone tassuammeineen ja eteinen, josta uloskäynti pihan puolelle.

Toisesta kerroksesta valtaosan vie olohuone ja sen lisäksi siellä on pienehkö konttori/työhuone paperiasioille ja rauhalliselle lueskelulle.

Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat makuuhuoneet - kreivitärpariskunnan vaaleanpunainen ruusuprinsessahuone sekä vierashuone, jossa kelpo Herra Y silloin tällöin yöpyy.

Tarkemmat rakennuspiirustukset oli näppärää tehdä FreeHandillä. Talosta tulisi noin metrin korkuinen ja leveyttä sille tulisi 65 cm. Rakennusmateriaalina käyttäisin kaiketi vaneria. Luulisin puutyökurssin opettajan kuitenkin neuvovan parhaiden materiaalien valinnassa.


Talon etuosa avautuisi kaksiovisen kaapin tapaan, ja ikkunoista voisi kurkistella sisään. Valaistuksen kanssa tulisi opettelemista, mutta sain jo hyviä vinkkejä ledien liittelyyn ja olen luottavaisella mielellä sen suhteen. Askarteluliikkeistä kai saisi myös valmiita valosarjoja.


Talon mittakaava on 1:12